Stejná odrůda rajčat pěstovaná v jiné půdě bude chutnat odlišně. Dobře živená půda v zahradě je úrodnější. To přirozeně stimuluje vývoj rostlin. Chcete-li zlepšit chuť a estetickou hodnotu zeleniny a ovoce, musíte začít zásobováním půdy živinami, protože je vyprodukuje právě země. Proč a jak vyživovat půdu? Odpovíme na všechny vaše dotazy!
Co vyživuje půdu?
Dlouhodobé používání přípravků na ochranu rostlin (herbicidy, insekticidy, fungicidy) v zahradě poškozuje organismy žijící v půdě.
Na povrchu i v hloubce půdu tvoří velké množství fauny. Hmyz, bakterie a mikrohouby obývající půdu přispívají k udržení její rovnováhy a úrodnosti. Pokud chybí, půda odumírá a stává se chudou, nevyváženou a neplodnou.
Musíte znát svůj typ půdy a pravidelně jej kontrolovat, abyste s co nejmenším úsilím získali krásné květiny a také chutné ovoce a zeleninu.
Jak rozpoznat vlastnosti půdy?
Poznání vlastností půdy vám pomůže při výběru rostlin a zeleniny ve vaší zahradě. Každá zahrada má svá specifika, která závisí na původním charakteru půdy, klimatu a na způsobu, jakým se s ní za poslední desetiletí zacházelo.
Pozorováním půdy ve vaší zahradě můžete snadno vyvodit, jaké vlastnosti půda má.
Jednoduchý test můžete provést sami. Vezměte si hrst zeminy ze zahrady a propracujte ji v ruce, je-li suchá, postříkejte jí vodou.
• Pokud nemůžete vytvarovat půdu do role, máte písčitou půdu.
• Pokud dokážete vytvořit roli, ale nedokážete spojit konce, máte bahnitou půdu.
• Je-li role dostatečně pružná, aby se její konce dotýkaly, jedná se o hlinitou půdu.
Podrobnější rozbor půdy lze provést ve specializované laboratoři. Díky tomuto rozboru umíme určit pH půdy (kyselé, neutrální nebo zásadité). Stojí za to vědět, jaké pH má půda, protože ve vápenaté půdě mohou některé rostliny trpět chlorózou (změna barvy listů) a jejich růst bude bržděn, zatímco jiné budou růst lépe.
Dalším způsobem, jak určit charakter půdy, je pozorování přirozeně se vyskytujících rostlin, nazývaných „bioindikátory“.
Proč se vyplatí vyživovat půdu?
„Přikrmováním“ půdy v zahradě se zlepšuje její struktura a úrodnost. Pokud je půda dobře vyživená, je ideálním substrátem pro růst rostlin, které obsahují všechny živiny potřebné pro vývoj. Výsledkem je krásná zahrada a dobrá úroda.
Přímým přikrmováním půdy, nikoli rostlin, se půda postupně regeneruje a díky zvyšující se přítomnosti mikroorganismů (živé organismy neviditelné pouhým okem) získává svou původní rovnováhu. Rostliny budou proto odolnější vůči klimatickým změnám a útokům patogenů.
Jaké produkty lze použít pro výživu půdy?
Přírodní domácí produkty nebo ty kupované určené k přímému použití zlepšují strukturu půdy a správně ji vyživují.
Přírodní produkty z vaší zahrady nebo domova:
● Kompost vyrobený ze zpracovaného rostlinného odpadu.
● Mrtvé listy, drcené nebo používané jako mulč.
● Živočišný hnůj, čerstvý nebo kompostovaný, v závislosti na datu aplikace.
● Zelené hnojení, které je ideální pro zlepšení struktury a složení půdy díky mechanickému a chemickému působení jejich kořenů, které se po sečení zahrabou nebo nechají přikrýt půdou.
● Krbový popel, který je velmi bohatý na draslík (používejte opatrně).
Jak vyživovat půdu – metody
Čerpání inspirace z přírody je klíčem k úspěchu. V oblastech ponechaných nebo v lesích není půda nikdy holá. Díky tomu je chráněna před erozí a vyplavováním živin a je vyživována organickou hmotou, která vzniká při odumírání a rozkladu rostlin.
Existuje několik technik k obnovení tohoto jevu v zahradě.
Organické mulčování by se mělo provádět pomocí silné vrstvy slámy, posečené trávy, drcených rostlin nebo odumřelých listů. Tato vrstva chrání půdu před vysycháním, podporuje rozmnožování fauny, zabraňuje zahušťování rostlin, vyplavování minerálů, rozvoji plevele a zároveň zúrodňuje půdu.
• Rozhazování zeleného hnojení je ideální při střídání zeleninových zahrad nebo jako půdní kryt v krycí plodině. Vhodné k setí: vika, lupina, jetel, facelie, hořčice a vojtěška.
• Rozhazování chlévské mrvy nebo organického hnojiva ve formě rozkládajícího se kompostu přikrytého v zimě mulčem účinně zúrodní půdu.
• Dodatečné doplnění živin do půdy v době výsadby nebo během pěstování je potřebné pro rostliny s vysokými nutričními potřebami.
Brambory, fazole, mrkev, salát, rajčata, cuketa, paprika, bylinky, léčivé rostliny, bobule a ovocné stromy jsou základními rostlinami v pěstitelské zahradě. Každá rostlina má jiné potřeby, některé jsou náročnější na živiny.
• Listová zelenina jako hlávkový salát, špenát a mangold potřebují dusík, aby vytvořili krásné listy. Tento prvek je také potřebný pro růst všech rostlin.
• Fosfor je nezbytný pro vývoj kořenů, proto jej vysoce oceňuje kořenová zelenina, jako jsou brambory, mrkev a řepa.
• Draslík zajišťuje bohaté kvetení a tím i tvorbu plodů. Je nezbytný pro okrasné rostliny, cukety, rajčata, lilky, melouny a ovocné stromy.
Proto je důležité zvolit hnojivo přizpůsobené druhu plodiny.
• Listová zelenina, například salát, nepotřebuje mnoho hnojiv, stačí ji obyčejný kompost nebo zelené hnojení z čeledi luštěninových.
• K zelenině jako je cuketa, dýně, okurky a melouny, je třeba při výsadbě přidat hnůj. Tyto rostliny jsou velmi chamtivé po živinách. Pro jejich účinnost budete potřebovat hnojivo s pořádnou dávkou draslíku.
• Totéž platí pro rajčata a lilky, které patří do čeledi nočních, stejně jako brambory
• Draslík potřebují také jahody, borůvky a ovocné stromy.
• Pro okrasné rostliny můžete použít koncentrované tekuté hnojivo, které je třeba v létě přidávat do vody, nebo je na jaře přikrmovat dlouhodobě působícím hnojivem.