Ingredience
Na koláčový základ/korpus:
- 250 g univerzální mouky
- 125 g studeného másla nakrájeného na kostičky
- Špetka soli
- 1 až 2 lžíce studené vody
Na ozdobu:
- 4 až 5 jablek
- 50 g cukru
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce citronové šťávy
- 30 g másla
Příprava
Krok 1
Připravte základ/korpus na koláč: Smíchejte mouku a sůl, poté nakrájejte studené máslo nakrájené na kostičky, dokud nebude připomínat hrubou drobenku. Postupně přilévejte studenou vodu, míchejte, dokud se nevytvoří těsto, vytvarujte kouli, zabalte a nechte 30 minut chladit.
Krok 2
Předehřejte troubu na 200 °C (392 °F). Vychlazené těsto rozválíme, dáme do koláčové formy.
Krok 3
Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na plátky. Položte je na vrch koláče. Přisypejte cukr a skořici, pokapejte citrónovou šťávou a potom máslem.
Přidejte horní kůru nebo vytvořte mřížkový vzor.
Krok 4
Pečte 30–35 minut, dokud nejsou jablka zlatá a měkká.
Před podáváním necháme mírně vychladnout. Užijte si svůj domácí jablečný koláč!